sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

PEURAN POLUN AARTEET – Taiteillen kohti uutta auringonnousua

Olemme heräämässä ajatukseen, että kulutamme maapallon loppuun kiihtyvällä tahdilla. Päivä, jolloin kulutuksemme ylittää̈ maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonepäästöjä, aikaistuu vuosi vuodelta. Teollistuneen toiminnan - ja ajattelun - aikakaudella luonto on nähty lähes yksinomaan ehtymättömänä raaka-ainevarastona. On korkea aika murtaa jatkuvaan kasvuun tähtäävän kvartaaliajattelun kierre ja palata ajattelemaan kasvua jatkuvana uusiutumisena elinympäristömme asettamilla ehdoilla. 

Taide ja sosiaaliset rituaalit ovat olleet erittäin merkittävässä osassa ihmiskunnan luontosuhteessa. Luolamaalaukset ja peijaiset ovat liittyneet ihmisen haluun hallita ja/tai hyvittää luontoa, käydä keskustelua luonnon kanssa. Tähän päivään tuotuna asetelma on edelleen periaatteessa sama, mutta metsän henkien tyynnyttelemisen sijaan meidän tulee herättää omaa ajatteluamme ja muuttaa tapaamme elää luonnon kanssa. Ekologinen, eettinen ja osallistava ympäristötaide laajasti ymmärrettynä tarjoaa tähän mainion välineistön. Taiteen tekeminen ja taiteesta nauttiminen on inhimillinen ja luova tapa tutkia ilmiöitä ja löytää niistä uusia merkityksiä ja ulottuvuuksia. Taide on kehittelyä ja uuden luomista ja siten ihmisen toiminnassa lähimpänä luonnon omaa toimintalogiikkaa. 

Metsä ja luonnossa liikkuminen ovat todistetusti ihmisen terveyteen positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Peuran polku 77 kilometriä pitkänä ympäristötaidepolkuna tarjoaa mainion mahdollisuuden yhdistää liikunta, luonnon keskellä oleminen ja taiteen inspiroiva, voimaannuttava vaikutus niin kokijana kuin tekijänäkin sekä myös keskustelulle erilaisten luontonäkemysten välille.

Osuuskunta Polku ja Pitkos on saanut HAMA-rahoitusta Taiteen edistämiskeskuksesta selvittää miten Peuran polkua voidaan kehittää
1) alustana, jolla ympäristötaiteilijat, retkeilijät, luonnonsuojelijat, koululaiset, paikalliset asukkaat ja viranhaltijat tekevät yhdessä työtä lähiluonnon ja sen moninaisuuden puolesta,
2) työnä, joka auttaa ymmärtämään luonnon monimuotoisuuden merkitystä olemassaolollemme ja
3) yhteistoimintaverkostona, joka tulee jatkokehittämään, toteuttamaan ja ylläpitämään Peuran polun toiminnallista ja ympäristötaiteellista luonnetta,

ja täydennystä Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastosta toteuttaa ensimmäinen interventio Suomen luonnon päivänä 26.8. Reisjärven Kotajärven alueella. Suuri kiitos rahoittajille!

Lopullisena tavoitteena on tehdä Peuran polusta elävä ja ajassa kiinni oleva vaellusreitti, jolla

• tutkitaan omaa luontosuhdetta

• toteutetaan ympäristötaidetta sen eri muodoissa

• toteutetaan säännöllisesti tapahtumia 

• tehdään tutkimusta

• ennallistetaan suoluontoa

• järjestetään koulutusta

• kehitetään ja edistetään vastuullista luontomatkailua 

• on taiteilijaresidenssitoimintaa 

Osuuskunta Polku ja Pitkoksen pitkän matkan tavoitteena on rakentaa yhteistoimintaverkosto, jolla on kiinnostus, innostus ja valmiudet tehdä tästä tavoitteesta totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti